2013. június 4., kedd

Lejárt az agyfunkcióim szavatossági ideje?

Mivel az vezetőség meg van győződve róla, hogy a szessziós-egyetemista egy olyan fajta emlős állat, akinek a napja 48 órából áll, inni-ennie nem kell és aludnia sem túl sokat, így ehhez híven szervezi a vizsgaidőszakos programot. Persze ez csak egy futótűzként terjedő mítosz, a nap minden élőlény számára csupán 24 órát foglal magába és most együtt érzek az összes bajtársammal, akikre álmatlan éjszakák várnak. Ennek következtében hát nekem sem lesz időm egy terjedelmes bejegyzést összekovácsolni. Továbbá már elfogadott szokás a bölcsészkaron, hogy a szóban forgó évszak 3 központi hetére elegendő betenni négy darab vizsgát, a többi 8-10 tantárgyból meg szépen megizzasztják a népet az utolsó héten. Tudom, hogy ez még máshol is bevett tradíció, így hát emelem kalapom azok előtt, akik vasárnapig sikeresen, ép elmével állják a sarat!

Akkor hát most térjek a lényegre. Ma valami olyasmi történt velem, amit talán sosem, vagy nagyon ritkán tapasztaltam, és elgondolkodtatott, hogy vajon ahelyett, hogy okosabbá válnék, nem-e kezdek butulni. Komolyan kétségbeestem és legszívesebben fogtam volna a fejem és a falhoz csapom. Úgysem használ semmire. Ma úgynevezett kreatív vizsgám volt egyik tantárgyból (Női identitások és alteritások, röviden feminista kurzus, csak hála az égnek nem extrémekbe menően). A téma kecsegtető – kiválasztani egy személyiséget a kurzus-, illetve szemináriumokról, aki kiütötte nálunk a biztosítékot és megindokolni, hogy miben rontja az illető a nő illetve a férfikép kialakulását. Múlthéten éppen Simone de Beauvoir A második nem című (sajnálom, hogy így kell jellemeznem) katasztrofális irományát olvastam, amelyben elmondja, hogy a nők helyzete milyen rettenetes volt mindig és bármilyen pozitív dolgot talál a történelemben, ami ezt megcáfolná, megtalálja benne a rosszat. Innen az elmélet, hogy eredetileg mi nőstények vagyunk, és csak a kultúra által válhatunk nőkké, ha megtagadjuk magunktól például a gyerekszülés lehetőségét. Egész idézet-lavinával árasztottam el a bloggertársamat, kiemelve azokat a részleteket, amelyek teljesen kihoztak a sodromból. A végén már őt is ugyanolyan szinten idegesítette ez a nőszemély, mint engem. Megvitattuk a problémát és közös nevezőre jutva, szegény Simone-t mindennek leírtuk.


Ma, amikor valakit ki kellett választanom, aki nálam minden határt túllépett, hát természetesen de Beauvoir ugrott először a fejembe. De ennyi. Miután majdnem két napig forrt a vérem a sok agymenés miatt, amit képes volt összeírni, a nevén kívül más eszembe nem jutott. Olyan volt az agyam, mint egy frissen formatált merevlemez. Most is azon gondolkodom, hogy ha már minden porcikám ellenezte azt, amit olvastam, hogy a szentséges jó égbe nem jutottak eszembe a nagy felháborodásom okai?!?! Habár az is lehet, hogy van olyan okos a fejem, hogy inkább nem tárol ilyen fölösleges információkat, amelyek úgyis csak kárt tesznek a neuronjaim között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése